Symf top image

Tilbage til listen

INFO

Målgruppe: 5. - 6. klasse

Fag: Kristendomskundskab og dansk

Projektperiode: December måned 2023

Omfang: 5 - 7 lektioner

Tilmeldingsfrist: 1. oktober 2023

Stald, stue og stamværtshus

- om at fejre jul i forskellige rammer

“Hos os lugter der af hindbærbrus, røg, øl, hund og de appelsiner mig og min lillesøster spiser i både...” (Fra novellen Kolde fødder)

For mange er julen en tid med kalenderlys, gaver, veldækkede borde og kærlige familier, men for andre er julen helt anderledes. Den første jul blev fx fejret i en stald og for hovedpersonen i den nyskrevne novelle Kolde fødder skal den fejres på det lokale værtshus.

Fælles for både den bibelske fortælling og pigen i novellen er, at julen fejres på kanten af samfundet og at den måde at fejre jul på næppe vil finde vej til ugebladenes glittede glansbilledreportager.

Og netop gabet mellem fortællingen om den perfekte jul og den alt andet end perfekte jul, som mange mennesker hvert år oplever, er omdrejningspunktet i dette forløb.

Med afsæt i novellen Kolde fødder og de bibelske tekster om Jesus’ fødsel i Matthæus- og Lukasevangeliet skal eleverne arbejde tværfagligt med:

  • Hvordan man i mødet med andre, på godt og på ondt kan få et nyt blik på sig selv
  • Hvordan man kan håndtere, at julen kan være alt andet end perfekt
  • Hvordan familie både kan være noget man fødes ind i og noget man vælger

Forløbet afrundes med et kreativt produkt, hvor eleverne giver deres eget bud på en nutidig julekrybbe.

 

Novellen Kolde fødder er skrevet af forfatter i børnelitteratur Karen Siercke, daglig leder af Poesiens Hus og stifter af organisationen Ordskælv.


SYMF
Egensevej 15
5700 Svendborg
mail@symf.dk
tlf.+45 2480 6018